6/5/12

"I wanna be free!" (Lemonade on Stage)

Αυτή την εποχή που αρχίζει να κάνει περισσότερη ζέστη, χρειαζόμαστε κάτι δροσιστικό, ας πούμε, μια λεμονάδα! Σε μια βόλτα προς αναζήτηση δροσιάς, συνάντησα τους Lemonade on Stage, οι οποίοι ανακούφισαν τη μουσική δίψα μου! Ο Φίλιππος και ο Δημήτρης με κέρασαν λεμονάδα στο στέκι τους, το "Χαΐνη", όπου συχνά τυχαίνει να παίζουν μουσική, χωρίς να είναι προγραμματισμένo!

Ο Φίλιππος Μουζάς (κιθάρα, φωνή), ο Δημήτρης Ρόμβος (drums), ο Σωτήρης Πατσαλιάς (μπάσο, φωνή) και ο Χρίστος Μιχαηλίδης (τρομπέτα) είναι οι Lemonade on Stage, από τη Θεσσαλονίκη. Η μουσική τους κινείται κυρίως στο χώρο των blues, με στοιχεία swing, jazz, rock'n'roll και soul. Δεν είναι πολύ εύκολο να εντάξουν τη μουσική τους σε ένα είδος, καθώς είναι επηρεασμένη από τα ποικίλα ακούσματά τους. Το κομμάτι No other woman για παράδειγμα, θυμίζει rock'n'roll, ενώ το Down I go είναι επηρεασμένο από τη swing.

Μέσω της μουσικής τους προσπαθούν να διασκεδάσουν το κοινό τους! Θέλουν η μπάντα τους να έχει ένα χαρούμενο χαρακτήρα, γι’αυτό και την ονόμασαν έτσι. "Δε μας ενδιέφερε να έχουμε μια μπάντα που να αναδεικνύει την τεχνική της. Αυτό θα το αντιλαμβάνονταν οι μουσικοί, αλλά δεν ενδιαφέρει τον κόσμο. Θέλουμε να παίζουμε και να ακουγόμαστε 'ενστικτωδώς'. Για μένα, το λεμόνι συμβολίζει το ένστικτο, σε αντίθεση με το μήλο, που συμβολίζει τη γνώση", μου εξηγεί ο Φίλιππος.

Οι Lemonade on Stage δημιουργήθηκαν το 2007, διασκευάζοντας κομμάτια blues. Ο Φίλιππος και ο Δημήτρης ήταν φίλοι από παιδιά και έπαιζαν μαζί μουσική ήδη από την εφηβεία τους. Όταν θέλησαν να παίξουν μουσική μαζί με άλλους, γνώρισαν το Σωτήρη και το Χρίστο. Το 2010 ηχογράφησαν το album "Down the basement", που περιέχει τις διασκευές τους. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησαν το album "Freedom", αποκλειστικά με δική τους μουσική. Τα οκτώ κομμάτια τους κυκλοφορούν από το καλοκαίρι του 2011, αυξάνοντας συνεχώς το κοινό της μπάντας. Μουσική και στίχους γράφει ο Φίλιππος Μουζάς, ο οποίος στο Don't cry λέει "I wanna dream, I wanna live, I wanna be free"! Έχουν ήδη παίξει live σε πολλές σκηνές της Θεσσαλονίκης, καθώς και στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στη Χαλκιδική και στη Δράμα. Ωστόσο, τρεις μήνες πριν, ο Χρίστος μετακόμισε στο εξωτερικό και προς το παρόν τουλάχιστον, εμφανίζονται τα τρία μέλη των Lemonade on Stage.

To "Freedom" ηχογραφήθηκε και πωλείται, χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιας δισκογραφικής εταιρείας. Πιστεύουν ότι οι εταιρείες δεν έχουν να προσφέρουν κάτι πλέον, παρά μόνο αν αναλάβουν την προώθηση μιας μπάντας. Οι Lemonade on Stage αναλαμβάνουν μόνοι τους την προώθησή τους, αν και θεωρούν ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ίδιου του μουσικού. Αν θέλει κανείς να αποκτήσει το album, μπορεί να το βρει στα lives της μπάντας. "Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τον άλλο μετά το live με όλο του τον ενθουσιασμό να αγοράζει το cd σου. Σημαίνει πως του άρεσες!" To "Freedom" είναι διαθέσιμο και για downloading με προαιρετικό αντίτιμο, στην ιστοσελίδα τους. Είναι της άποψης ότι ο καθένας πρέπει να μπορεί να επιλέξει αν θέλει να ενισχύσει την μπάντα, ή αν θα πάρει τη μουσική δωρεάν. Όσον αφορά το ίδιο το album, τα σχόλια είναι ως τώρα θετικά!

Η μουσική των Lemonade on Stage ακούγεται ήδη από ραδιόφωνα όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αθήνας. Στην πόλη η μπάντα είναι ήδη αρκετά γνωστή και πλέον δεν είναι πολύ δύσκολο να κανονίσουν ένα live. "Η Θεσσαλονίκη μας αρέσει! Έχει πολύ καλή μουσική σκηνή! Μπορείς να παίξεις όποια μουσική θέλεις..." Μου εξηγούν πως γενικότερα στην Ευρώπη υπάρχει μια "ανοιχτή σκηνή", η οποία αποδέχεται μεγάλη ποικιλία μουσικής. 

Στα lives τους οι Lemonade on Stage ως τώρα έχουν καταφέρει να μην υπάρχει εισιτήριο. Ανάλογα με το χώρο, κάθε φορά δημιουργείται διαφορετικό κλίμα. Ο βασικός τους στόχος είναι η διασκέδαση του κοινού. Από ό,τι φαίνεται, τον πετυχαίνουν, αφού αρκετές φορές έχει τύχει κατά τη διάρκεια του live, κάποιος από το κοινό τους ζητήσει να παίξει μαζί τους. "Έρχεται κόσμος και σου λέει 'Να έρθω να παίξω ένα κομμάτι;' Είναι και μουσικοί κάποιες φορές. Ανεβαίνουν στη σκηνή και παίζουμε κάτι μαζί! Μας αρέσει πολύ αυτό! Το live είναι αμφίδρομο. Εμείς περνάμε καλά και ο κόσμος ανταποκρίνεται. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπεις ότι η μουσική σου γίνεται γνωστή και αρέσει!"  Όμως, ο Δημήτρης παρατηρεί ότι τον τελευταίο καιρό το κοινό είναι πιο 'μουδιασμένο', λόγω της κατάστασης που επικρατεί γενικά στη χώρα. 

Παίρνοντας αφορμή από αυτό, αποφάσισα να τους ρωτήσω για την πολιτική κατάσταση. Ο Δημήτρης πιστεύει ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να νικήσουμε την απογοήτευσή μας. "Αλλιώς, δεν υπάρχει δρόμος. Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία. Είμαι εντελώς απογοητευμένος από τους πολιτικούς, αλλά και από τον κόσμο, με αυτά που κάνει, με αυτά που αποφασίζει, με το πώς δρα στην καθημερινότητά του!" Ο Φίλιππος προσθέτει ότι παρ'όλο που υπάρχουν άξιοι πολιτικοί, το σύστημα τους αποβάλλει."Έτσι, οι άξιοι και οι ηθικοί δεν παραμένουν στην πολιτική." Όταν τους ρώτησα αν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, μου απάντησαν "Οπωσδήποτε!". 

Αφήνοντας την τέχνη της πολιτικής και επιστρέφοντας στην τέχνη της μουσικής, οι Lemonade on Stage μου είπαν πως σκέφτονται να οργανώσουν κάποιες εμφανίσεις εκτός Θεσσαλονίκης για το καλοκαίρι. Επειδή όμως, το καλοκαίρι φαίνεται να είναι ακόμη μακριά, την Πέμπτη 10 Μαίου οι Lemonade on Stage θα δροσίσουν όποιον πάει μέχρι το Ultimo Piacere (Λόρδου Βύρωνα 3, Θεσσαλονίκη)! Μας καλούν να απολαύσουμε ένα ακουστικό πρόγραμμα, το οποίο δεν παρουσιάζουν συχνά. Διασκευάζουν vintage κομμάτια, από τις δεκαετίες 1920-1950 και φυσικά, μας χαρίζουν τις δικές τους μελωδίες! Ας πιούμε μια λεμονάδα!

 

1 σχόλιο: