31/5/12

"Κάθε κομμάτι έχει τη δική του ιστορία"

Μια μελωδική βόλτα με το bandwagon μας χαρίζουν αυτή τη φορά οι Your Hand In Mine, μια μπάντα της οποίας τα μέλη είναι πολύ λιγότερα από τα όργανα που χρησιμοποιούν! Δύο φίλοι από τη Θεσσαλονίκη ενώνουν την αγάπη τους για απλά, σχεδόν παιδικά και αυτοσχέδια μουσικά όργανα, τα οποία προσωπικά συλλέγουν. Έτσι, δημιουργούν μια δική τους, διαφορετική μουσική δωματίου.


Οι Your Hand In Mine αποτελούνται μόλις από δύο μέλη, το Μάνο Μυλωνάκη και το Γιώργο Παπαδόπουλο, οι οποίοι ξεκίνησαν από την παρέα της post-rock μπάντας Shortcat. Τα κοινά ακούσματα και η κοινή αγάπη των δύο φίλων για τα ακουστικά folk όργανα τους ώθησαν, το 2006, στη δημιουργία ενός σχήματος, στο οποίο θα χρησιμοποιούσαν τα όργανα που συλλέγουν. Με τη βοήθεια ενός υπολογιστή που ηχογραφεί και αναπαράγει ζωντανά τα όργανα, οι Your Hand In Mine δεν θεωρούν απαραίτητο να προσθέσουν επιπλέον μέλη στην παρέα τους. Έπειτα από αρκετές live εμφανίσεις και support σε γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τον Yann Tiersen, έγραψαν μουσική για τη βουβή ταινία Every Night Dreams, του Mikio Naruse. Η παρουσίαση του soundtrack έγινε με ταυτόχρονη προβολή της ταινίας στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το όνομα της μπάντας είναι εμπνευσμένο από ένα κομμάτι των Explosions in the sky, το αγαπημένο του Μάνου και του Γιώργου, οι οποίοι το έχουν συνδυάσει με πολλά ξενύχτια που πέρασαν μαζί συζητώντας! Τα βασικά όργανα που έχουν διδαχθεί σε ωδείο είναι το πιάνο για το Μάνο και η τρομπέτα για το Γιώργο. Στα υπόλοιπα όργανα που χρησιμοποιούν επί σκηνής είναι αυτοδίδακτοι και αυτά είναι που δίνουν στην μπάντα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Συγκεκριμένα, ο Μάνος παίζει wurlitzer piano, μελόντικα, toy piano, γιουκαλίλι, ακκορντεόν και αναλαμβάνει τον προγραμματισμό στον υπολογιστή, ενώ ο Γιώργος παίζει μαντολίνο, σαντούρι, guitar shaped toy synth, glockenspiel και κρουστά. "Τα πολλά όργανα επί σκηνής είναι ένα αναγκαίο κακό, ή απλά ο αγαπημένος μας μαζοχισμός, που βελτιώνεται αν αντιμετωπίσεις το live σαν μια παράξενη χορογραφία..." 

Η επιλογή των οργάνων είναι μια αλυσιδωτή διαδικασία. Ξεκίνησαν με ένα μαντολίνο και ένα πιάνο και άρχισαν να προσθέτουν νέα όργανα, των οποίων ο ήχος ταίριαζε με τα προηγούμενα. "Περίπου όπως όταν προσθέτει υλικά όταν μαγειρεύεις!", μου εξηγούν. Η συλλογή τους ποτέ δε σταματά να μεγαλώνει. Με καθοδηγητές τα ίδια τα όργανα και το ένστικτό, που τους κάνει να τα χρησιμοποιούν, δημιουργούν μελωδίες ρομαντικές, νοσταλγικές, που περιλαμβάνουν με αρμονικό τρόπο πολύ αντιφατικά χαρακτηριστικά, όπως ηλεκτρονικά και ταυτόχρονα folk στοιχεία.


Πώς προμηθεύεστε τα όργανα που χρησιμοποιείτε; Ποιό είναι το αγαπημένο σας;
Η ιστορία των οργάνων είναι λιγάκι αλλοπρόσαλη! Κάποια όργανά μας διέσχισαν τον Ατλαντικό για να φτάσουν στα χέρια μας, ενώ κάποια άλλα απλώς κατέβηκαν από το πατάρι ή μετακόμισαν από το σπίτι της ξαδέρφης. Το αγαπημένο μας μάλλον είναι το μαντολίνο του Γιώργου, που χρονολογείται γύρω στο 1920!

Τί συναίσθημα θέλετε να αφήνει η μουσική σας στον ακροατή;
Δε νιώθουμε την ανάγκη να προσδιορίσουμε κάτι τέτοιο. Συνήθως κάθε κομμάτι είναι αποτύπωμα της δικής μας συναισθηματικής πραγματικότητας τη στιγμή που το γράφουμε. Και αποδεικνύεται συνέχεια πως η σύνθεση, όσο πιο ειλικρινής και προσωπική είναι, τόσο πιθανότερο είναι να δημιουργήσει συναισθήματα και σε άλλους.

Γράφετε κυρίως ορχηστρικά κομμάτια. Θα σας ενδιέφερε να προσθέσετε στίχο; 
Έχουμε ήδη ένα κομμάτι με στίχο, το Nightly Drums. Φυσικά και μας ενδιαφέρει και είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε μας εμπνεύσει. Απλώς θεωρούμε ότι η φωνή είναι το δυσκολότερο όργανο της συλλογής μας και προτιμούμε να τη χειριζόμαστε με φειδώ.

Δεδομένου πως δε χρησιμοποιείτε στίχο, με τί βάση δίνετε τίτλο στα κομμάτια σας;
Κάθε κομμάτι έχει προφανώς τη δική του ιστορία και το δικό του τρόπο ονοματοδοσίας. Άλλες φορές μπορεί να είναι μια αγαπημένη φράση που θα καθοδηγήσει ακόμα και τη μουσική και το ύφος, ενώ άλλες φορές μπορεί να υπάρχει έτοιμη η μουσική και να μην μπορεί κανείς μας να την "βαφτίσει"!

 
Οι live εμφανίσεις σας δεν είναι και τόσο συχνές. Γιατί;
Είμαστε υπέρ της άποψης οι συνθέτες να είναι και εκτελεστές των έργων τους και προτιμούμε η μουσική μας να ακούγεται απ'ευθείας από τα όργανά μας, live. Όμως, εμφανιζόμαστε σχετικά σπάνια, για τρείς λόγους. Κατ'αρχάς, μας αρέσει να εκτιθέμεθα σε κόσμο, μόνο όταν έχουμε κάτι καινούριο να παρουσιάσουμε. Δεύτερον, ο εξοπλισμός μας είναι πλέον αρκετά ακριβός και ευαίσθητος, για να μετακινηθεί, κυρίως όταν πρόκειται για το εξωτερικό. Και τρίτον, η εργασιακή μας καθημερινότητα έχει γίνει πολύ απαιτητική, οπότε τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Η μουσική σας είναι αρκετά πρωτότυπη, κυρίως για την Ελλάδα. Ποιά είναι η ανταπόκριση του κοινού στη μουσική σας;
Μέχρι τώρα η ανταπόκριση ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, κυρίως γιατί, εν γνώσει μας, δεν παράγουμε εμπορική μουσική. Φαίνεται πως όταν κάνεις κάτι που αγαπάς πραγματικά και πιστεύεις σε αυτό, αυτό βγαίνει προς τα έξω με τον καλύτερο τρόπο. Με χαρά παρατηρούμε ότι το κοινό μας περιλαμβάνει κατά καιρούς μια ποικιλία ηλικιών και μια εντελώς απροσδόκητη παλέτα μουσικόφιλων από όλα τα είδη! Αυτό ούτε το προβλέψαμε, ούτε μπορούμε να το εξηγήσουμε.

Γράψατε μουσική για την ταινία Every Night Dreams, παρουσιάζοντας έτσι το ομώνυμό σας album. Ποιά είναι η εμπειρία της σύνθεσης soundtrack για μια βουβή ταινία του 1933;
Ήταν μια εντελώς απρόσμενη και παράξενη πρόταση που ήρθε από το Λευτέρη Αδαμίδη και τις "Ημέρες Ανεξαρτησίας" του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ήταν μια πρωτοβουλία που όχι μόνο μας χάρισε την επαφή με ένα ευρύτερο κοινό, αλλά μας βοήθησε να αποσαφηνίσουμε και την ταυτότητα που θέλαμε να έχει ο ήχος μας. Δουλέψαμε πάνω στα πλάνα του Naruse ένα ολόκληρο καλοκαίρι, προτιμώντας περισσότερο να γίνουμε αναγνώστες του σεναρίου, παρά υπόδουλοι του μοντάζ. Κερδίσαμε την αφορμή για την πρώτη μας κυκλοφορία, με το album Every Night Dreams, αλλά και ένα μοναδικό τρόπο δουλειάς, που ούτε καν είχαμε φανταστεί ποτέ!


Εκτός του Every Night Dreams, η μπάντα είχε κυκλοφορήσει το πρώτο της EP, με τίτλο Your Hand In Mine, το 2007. Το Σεπτέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το τελευταίο album τους, The Garden Novels, το οποίο εκτός από τα δισκοπωλεία, είναι διαθέσιμο για downloading στην ιστοσελίδα της εταιρείας, με την οποία συνεργάστηκαν.

Η μεγαλύτερη φιλοδοξία των δύο φίλων είναι να ταξιδέψουν και να ξεναγήσουν τη μουσική τους στις αγαπημένες τους πόλεις, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Προς το παρόν, θα πάρουν όλο τους τον εξοπλισμό και θα παρουσιάσουν τα κομμάτια του νέου τους album και κάποια προηγούμενα, στις 31 Μαΐου, στον εξωτερικό χώρο του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του φεστιβάλ Support Your Local Heroes. Η επόμενη προγραμματισμένη εμφάνισή τους θα γίνει την Κυριακή 3 Ιουνίου, στο Six Dogs (Αβραμιώτου 6, Μοναστηράκι), στην Αθήνα. Ας ταξιδέψουμε με τις μελωδίες της συλλογής των οργάνων τους!



1 σχόλιο:

  1. Απίστευτη μπάντα! Θα πάω αύριο Six Dogs να τους ακούσω. Ευτυχώς που πρόλαβα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή